Redovan godišnji izveštaj za 2017. predstavljen Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković predstavila je članovima i članicama Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Redovan godišnji izveštaj Poverenika o stanju u oblasti zaštite ravnopravnosti za 2017. godinu, na sednici u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Poverenica je upoznala poslanike i poslanice sa ključnim podacima iz izveštaja, kao i izazovima u ostvarivanju ravnopravnosti. Najveći broj pritužbi u 2017. godini podnet je zbog diskriminacije po osnovu invaliditeta, starosnog doba i pola, a zatim slede pritužbe zbog diskriminacije po osnovu zdravstvenog stanja, nacionalne pripadnosti i drugim osnovima. U pogledu oblasti društvenih odnosa u kojima se najčešće podnose pritužbe, oblast rada i zapošljavanja je i dalje na prvom mestu prema broju podnetih pritužbi, a predstavljen je i deo izveštaja posvećen preporukama za suzbijanje diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti.

Članovi i članice Odbora istakli su da Izveštaj sadrži sveobuhvatan pregled stanja i relevantne podatke koji mogu biti od značaja za dalje kreiranje i unapređenje javnih politika, kao i od velike koristi za rad narodnih poslanika. Sednicom je predsedavao Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Print Friendly, PDF & Email
back to top