Razmena stavova poverenice i poznatih muškarca o uticaju kulture na percepciju žene u društvu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković  vodila je tribinu “Kako kultura može uticati na percepcije žena u društvu?”, koja je održana u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu  u saradnji sa Britiš Kaunsil i Galerijom Matice srpske.

 

Na tribini su iz svog ugla o mestu žena u kulturi i uticaju na rodnu ravnopravnost govorila četiri uticajna  muškarca, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Кif, predsednik Matice Srpske dr Dragan Stanić i predsednik kompanije Кolor Pres Grup Robert Čoban.

U uvodnom delu poverenica je rekla da je u srpskoj kulturi mnogo žena koje su najširoj javnosti poznate kao ćerke , žene, sestre znamenitih političara,književnika, slikara a da je njihov rad ostao potpuno nepoznat. Sličnih primera ima i u Britaniji gde su se npr. zasluge za uspeh poznate slikarke Meri Bial pripisivale njenom mužu samo zbog činjenice da je on nadgledao njen umetnički studio. Poverenica Janković je rekla da i dalje vlada dominantan muški obrazac u kulturi i da je upravo zato dobro da muškarci govore o toj temi.

 

Učesnici tribine su se složili da kultura i veće priznavanje ženskog prisustva u njoj značajno mogu doprineti rodnoj ravnopravnosti i uticati na bitna društvena dešavanja. Ocenjeno je da je potrebno intezivnije raditi na promociji žena u kulturi kao i da politika ali i mediji mogu uticati na uspostavljanje novih rodnih diskursa.

 

Tribina je inače organizovana u okviru pratećeg programa izložbe “Percepcije: žena po meri društva?”, koja predstavlja ženu po meri društva u različitim vremenima i medijima i u koji je uključeno pet muzejskih ustanova Zapadnog Balkana.

Print Friendly, PDF & Email
back to top