Размена ставова поверенице и познатих мушкарца о утицају културе на перцепцију жене у друштву

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић водила је трибину “Како култура може утицати на перцепције жена у друштву?”, која је одржана у Галерији Матице српске у Новом Саду у сарадњи са Бритиш Каунсил и Галеријом Матице српске.

На трибини су из свог угла о месту жена у култури и утицају на родну равноправност говорила четири утицајна мушкарца, председник Покрајинске владе Игор Мировић, амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф, председник Матице Српске др Драган Станић и председник компаније Колор Прес Груп Роберт Чобан.

У уводном делу повереница је рекла да је у српској култури много жена које су најширој јавности познате као ћерке , жене, сестре знаменитих политичара,књижевника, сликара а да је њихов рад остао потпуно непознат. Сличних примера има и у Британији где су се нпр. заслуге за успех познате сликарке Мери Биал приписивале њеном мужу само због чињенице да је он надгледао њен уметнички студио. Повереница Јанковић је рекла да и даље влада доминантан мушки образац у култури и да је управо зато добро да мушкарци говоре о тој теми.

Учесници трибине су се сложили да култура и веће признавање женског присуства у њој значајно могу допринети родној равноправности и утицати на битна друштвена дешавања. Оцењено је да је потребно интезивније радити на промоцији жена у култури као и да политика али и медији могу утицати на успостављање нових родних дискурса.

Трибина је иначе организована у оквиру пратећег програма изложбе “Перцепције: жена по мери друштва?”, која представља жену по мери друштва у различитим временима и медијима и у који је укључено пет музејских установа Западног Балкана.

Print Friendly, PDF & Email
back to top