Publikacije nastale u okviru projekta „Neka ravnopravnost postane stvarnost”

 

U okviru projekta „Neka ravnopravnost postane stvarnost” Poverenik za zaštitu ravnopravnosti objavio je više publikacija. Sve publikacije dostupne su u elektronskoj formi na internet prezentaciji Poverenika, u odeljku Izveštaji i publikacije.

 

Priručnik je nastao u okviru projekta koji Poverenik sprovodi sa imlementacionim partnerom Kućom ljudskih prava i demokratije.

Priručnik se sastoji iz osam delova. Prvi deo posvećen je pojmu i oblicima diskriminacije. U drugom je dat prikaz mehanizama zaštite od diskriminacije koji stoje na raspolaganju svim građanima Republike Srbije. Treći deo pruža obaveštenja o Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i mehanizmu zaštite od diskriminacije pred tom institucijom: kako se podnosi pritužba zbog diskriminacije, kako izgleda postupak odlučivanja po pritužbama i koje su prednosti ovog u odnosu na ostale mehanizme zaštite od diskriminacije. U četvrtom delu, posvećenom zaštiti prava nacionalnih manjina, objašnjeno je i kako je položaj nacionalnih manjina uređen u našem pravnom sistemu. Peti deo bavi se nacionalnim savetima nacionalnih manjina, dok je u šestom dat prikaz odabranih slučajeva u kojima je utvrđena diskriminacija na osnovu nacionalne pripadnosti iz prakse Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Sedmi i osmi deo posvećeni su ulozi nacionalnih saveta nacionalnih manjina u borbi protiv diskriminacije.

 

  • „ZA SRBIJU BEZ DISKRIMINACIJE: Vodič kroz institucionalnu zaštitu od diskriminacije nacionalnih manjina”, Beograd, 2014, ćirilica i latinica

Brošura na jednostavan način javnosti objašnjava pojam diskriminacije, značaj promocije ravnopravnosti i uvažavanja različitosti, kao i zakonsku ulogu Poverenika u njenoj zaštiti. Ona sadrži najvažnije činjenice o Povereniku i procedurama za podnošenje pritužbi, odnosno predstavlja svojevrstan vodič kroz instituciju Poverenika. Brošura sadrži konkretne primere i najčešće slučajeve diskriminacije nacionalnih manjina, koji im mogu pomoći da diskriminaciju prepoznaju i zatraže zaštitu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top