Prva konferencija u okviru Tvinig projekta “Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija za diskriminaciju”

 

U Beogradu je održana prva konferencija “Podrška unapređenju ljudskih prava i nulta tolerancija za diskriminaciju” u okviru EU Tvining projekta koji sprovode Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Institut za ljudska prava ”Ludvig Bolcman” iz Beča i Kancelarija za nacionalne manjine Slovenije.  Cilj projekta je jačanje i promovisanje primene relevantnog zakonskog okvira vezanog za zaštitu od diskriminacije, zaštitu manjina i branilaca ljudskih prava, posebno na lokalnom nivou, kao i njihovo usaglašavanje sa evropskim standardima.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je jedan od ciljeva projekta – poboljšanje i jačanje poštovanja ljudskih i manjinskih prava, pre svega na lokalnom niovou u borbi protiv diskriminacije.

”Za instituciju Poverenika najznačajniji cilj je povećanje kapaciteta, stručne službe, s obzirom na sve veći broj pritužbi građana koji u sve većoj meri i prepoznaju diskriminaciju. Ipak, kako kaže, najbitnije je što se projekat odnosi, pre svega, na lokalni nivo gde se odvija svakodnevni život i gde je građanima potrebno najviše podrške u borbi protiv razčličitih vidova diskirminacije”, rekla je Janković.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je manjinski korisnik ovog Tvining projekta koji će biti dobra prilika za razmenu znanja, iskustva i dobre prakse. Na današnjoj konferenciji su govorili i direkorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, kao i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner i otpravnica poslova u Ambasadi Slovenije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar. Svečanom predstavljanju projekta su prisustvovali predstavnici brojnih ambasada, Saveta Evrope i agencija UN-a sa predstavništvima u Srbiji, akteri iz Srbije, uključujući i resorna ministarstva, nacionalne savete nacionalnih manjina, organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih i manjinskih prava Ovaj Tvinig projekat počeo je da se sprovodi uoči usvajanja Akcionog plana Srbije za poglavlje 23.

Print Friendly, PDF & Email
back to top