Projekat podržan od MSP Norveške

Projekat
„Jačanje lokalnih antidiskriminacionih kapaciteta i institucionalnih kapaciteta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti“
Ugovor br. SRB-17/0015 CPE

Projekat „Jačanje lokalnih antidiskriminacionih kapaciteta i institucionalnih kapaciteta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti“ (broj ugovora SRB-17/0015), koji finansira Kraljevina Norveška, realizovaće se u periodu od decembra 2017. godine do decembra 2019. godine.
Poverenica Janković i ambasador Norveške u Beogradu Arnea Sanes Bjornstad, u ime Ministarstva spoljnih poslova Norveške (MFA), potpisali su ugovor o sprovođenju projekta čiji su planirani efekti unapređenje ljudskih i manjinskih prava i društvene uključenosti marginalizovanih grupa u Republici Srbiji, kao i smanjenje broja slučajeva diskriminacije pred lokalnim opštinskim organima i javnim institucijama na lokalnom ( i centralnom) nivou.
Imajući u vidu efekte na planirane ciljne grupe, ovaj projekat doprineće ojačanim tehničkim kapacitetima Poverenika putem, između ostalog, unapređene interne baze podataka, redizajniranog veb sajta, i istraživanja stavova o diskriminaciji predstavnika svih grana javne vlasti na svim nivoima.
Projekat će doprineti i unapređenom kapacitetu (lokalne) javne administracije za prepoznavanje slučajeva diskriminacije i sprečavanju diskriminacije koja se može desiti u toku obavljanja njihovih poslova, i to kroz edukativne treninge za predstavnike institucija na lokalu , kao i kroz kreiranje mreže lokalnih kontakt osoba i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, radi pravovremene i efikasne prevencije i zaštite od diskriminacije, ali i razmene dobrih poslovnih praksi između samih lokalnih samouprava. Priručnik za prepoznavanje slučajeva diskriminacije pred ogranima javne vlasti biće dostupan svim lokalnim samoupravama i institucijama, zahvaljujući podršci ovog projekta.
Medijska promocija koja će se sprovoditi u okviru projekta uticaće na unapređenje svesti javnosti o diskriminaciji, naročito na lokalnom nivou. U promotivnu kampanju biće uključeni ne samo predstavnici lokalnih samouprava i građani, već i pravna lica i pojedinci od autoriteta koji, u okviru svojih delatnosti, mogu doprineti unapređenju ravnopravnosti u društvu.
Ovaj projekat će nam omogućiti i da idemo i korak dalje, kreiranjem LOGOA RAVNOPRAVNOSTI, svojevrsnog priznanja koje će biti dodeljeno onim lokalnim samoupravama koje budu najbolje u sprovođenju konkretnih aktivnosti koje će uticati na suzbijanje diskriminacije u svojim sredinama, u okviru svojih nadležnosti.
Projektna dokumentacija dostupna je na osnovu zahteva koji treba uputiti Povereniku za zaštitu ravnopravnosti, preko zvaničnog mejla Poverenika: poverenik@ravnopravnost.gov.rs, u skladu sa članom 18. Ugovora.

Realizaciju projekta finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beograd

Realizaciju projekta finansijski je podržala ambasada Kraljevine Norveške u Beograd www.norveska.org.rs   Aneks C – NEFORMALNI PREVOD Okvir rezultata projekta – NEFORMALNI PREVOD Ugovor o Grantu – NEFORMALNI PREVOD Budžet

Opširnije →
back to top