Predškolska ustanova i Osnovna škola kod Novog Pazara nisu postupile po preporukama

 

Deca iz raseljenih romskih porodica iz sela Vožegrnci – Blaževo kod Novog Pazara, diskriminisana su ne samo tako što idu u segregisana odeljenja koja su formirana isključivo za romsku decu, već se te prostorije nalaze i u odvojenoj zgradi.

Ovakvom pritužbom protiv tamošnje Predškolske ustanove „Mladost“ i Osnovne škole „Aleksandar Stojanović Leso“, poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić, obratila se nevladina organizacija koja je u obrazloženju navela da se u školi već petu godinu za redom formiraju segregisana odeljenja za raseljenu romsku decu, kao i da se ona upisuju u školu uz negodovanje, pretnje i bojkot srpskih i bošnjačkih roditelja. Istovremeno, istureno odeljenje predškolske ustanove „Mladost“ koje koristi prostorije u istoj osnovnoj školi, po drugi put formira segregisane grupe pripremnog predškolskog programa, jer jednu grupu pohađaju srpska i bošnjačka deca, dok su u drugoj isključivo romska.

U postupku po pritužbi poverenica je utvrdila da je ovakvim postupanjem Predškolska ustanova „Mladost“ i Osnovna škola „Aleksandar Stojanović Leso“ diskriminisala decu na osnovu njihove nacionalne pripadnosti i donela je preporuku za da se bez odlaganja sprovede desegregacija odeljenja, kao i da direktori predškolske ustanove i osnovne škole Izet Abdurahmanović i Dušimir Matović, obezbede obuku za zaposlene na temu zabrane diskriminacije.

S obzirom da ni Predškolska ustanovi „Mladost“ ni Osnovna škola „Aleksandar Stojanović Leso“ iz sela Vožegrnci – Blaževo kod Novog Pazara nisu postupile po preporukama, poverenica o tome izveštava javnost, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije.

Koristeći svoja zakonska ovlašćenja, poverenica je protiv ovih ustanova i odgovornih lica podnela i zahteve za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top