Предшколска установа и Основна школа код Новог Пазара нису поступиле по препорукама

 

Деца из расељених ромских породица из села Вожегрнци – Блажево код Новог Пазара, дискриминисана су не само тако што иду у сегрегисана одељења која су формирана искључиво за ромску децу, већ се те просторије налазе и у одвојеној згради.

Оваквом притужбом против тамошње Предшколске установе „Младост“ и Основне школе „Александар Стојановић Лесо“, повереници за заштиту равноправности Невени Петрушић, обратила се невладина организација која је у образложењу навела да се у школи већ пету годину за редом формирају сегрегисана одељења за расељену ромску децу, као и да се она уписују у школу уз негодовање, претње и бојкот српских и бошњачких родитеља. Истовремено, истурено одељење предшколске установе „Младост“ које користи просторије у истој основној школи, по други пут формира сегрегисане групе припремног предшколског програма, јер једну групу похађају српска и бошњачка деца, док су у другој искључиво ромска.

У поступку по притужби повереница је утврдила да је оваквим поступањем Предшколска установа „Младост“ и Основна школа „Александар Стојановић Лесо“ дискриминисала децу на основу њихове националне припадности и донела је препоруку за да се без одлагања спроведе десегрегација одељења, као и да директори предшколске установе и основне школе Изет Абдурахмановић и Душимир Матовић, обезбеде обуку за запослене на тему забране дискриминације.

С обзиром да ни Предшколска установи „Младост“ ни Основна школа „Александар Стојановић Лесо“ из села Вожегрнци – Блажево код Новог Пазара нису поступиле по препорукама, повереница о томе извештава јавност, у складу са Законом о забрани дискриминације.

Користећи своја законска овлашћења, повереница је против ових установа и одговорних лица поднела и захтеве за покретање прекршајног поступка.

Print Friendly, PDF & Email
back to top