Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković priznanje “Doprinos godine Evropi”

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i strip crtač Marko Somborac ovogodišnji su dobitnici nagrade ” Doprinos godine Evropi”, koju Evropski pokret u Srbiji dodeljuje od 2002. Godine. U obrazloženju za Brankicu Janković se navodi da je neumornim radom, jasno izraženim stavovima i pravovremenim reakcijama na pojave diskriminacije i neravnopravnosti u društvu značajno doprinela promociji evropskih vrednosti u Srbiji.

Zahvaljujući na nagradi, poverenica je istakla da Srbija na mnogo načina pokazuje privrženost evropskim vrednostima, ali i ocenila da se u današnje vreme gotovo cela Evropa suočava sa brojnim izazovima i krizom vrednosti, ali da upravo takva situacija predstavlja podsticaj. Zato baš danas imamo posebnu obavezu da štitimo evropske ideje, jer je lako u njih verovati i zalagati se, kada je to opšteprihvatljivo, sa visokim procentom poverenja u Evropu, baš kao što bavljenje ljudskim pravima nije vredno ukoliko se bojite, i umesto da zaštitite – strahujete i kalkulišete koga, kada i kako štitite.

“Ako nastavimo da razvijamo toleranciju, uvažavanje različitosti, poštovanje ljudskih prava i ravnopravnosti, kao osnovnih vrednosti koje su deo evropskih zemalja ali i naše države, onda ćemo, dugoročno gledano, ojačati temelje zdravog demokratskog društva kakvo želimo da bude Srbija. Jednaka prava za jednog, ne znači manje prava za drugog, jer ljudska prava nisu kolač koji se deli, pa ko dobije veće parče. Naprotiv, ljudska prava štite sve nas, svakog od nas pojedinačno i zato je važno da u njima vidimo autoritet kojim se rukovodimo i sa kojim živimo svakoga dana,” naglasila je Janković i dodala da se vizija Evropskog pokreta u Srbiji poklapa sa radom i zalaganjem Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Nagrađivanjem zaslužnih pojedinaca i organizacija EPuS želi da podstakne angažovanje na izgradnji modernog i demokratskog društva u Srbiji, kao i rad na promociji evropskih vrednosti i podršci reformskim procesima koji vode ka punopravnom članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Plakete su na svečanosti u Aeroklubu uručili predsednik EPuS Mihailo Crnobrnja i generalna sekretarka EPuS Suzana Grubješić.

Print Friendly, PDF & Email
back to top