Повереници за заштиту равноправности Бранкици Јанковић признање “Допринос године Европи”

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и стрип цртач Марко Сомборац   овогодишњи су добитници награде “ Допринос године Европи“, коју Европски покрет у Србији  додељује од 2002. Године. У образложењу за Бранкицу Јанковић се наводи да је неуморним радом, јасно израженим ставовима и правовременим реакцијама на појаве дискриминације и неравноправности у друштву значајно допринела промоцији европских вредности у Србији.

Захваљујући на награди, повереница је истакла да Србија на много начина показује приврженост европским вредностима, али и оценила да се у данашње време готово цела Европа суочава са бројним изазовима и кризом вредности, али да управо таква ситуација представља подстицај. Зато баш данас имамо посебну обавезу да штитимо европске идеје, јер је лако у њих веровати и залагати се, када је то општеприхватљиво, са високим процентом поверења у Европу, баш као што бављење људским правима није вредно уколико се бојите, и уместо да заштитите – страхујете и калкулишете кога, када и како штитите.

“Ако наставимо да развијамо толеранцију, уважавање различитости, поштовање људских права и равноправности, као основних вредности које су део европских земаља али и наше државе, онда ћемо, дугорочно гледано, ојачати темеље здравог демократског друштва какво желимо да буде Србија. Једнака права за једног, не значи мање права за другог, јер људска права нису колач који се дели, па ко добије веће парче. Напротив, људска права штите све нас, сваког од нас појединачно и зато је важно да у њима видимо ауторитет којим се руководимо и са којим живимо свакога дана,” нагласила је Јанковић и додала да се визија Европског покрета у Србији поклапа са радом и залагањем Повереника за заштиту равноправности.

Награђивањем заслужних појединаца и организација ЕПуС жели да подстакне ангажовање на изградњи модерног и демократског друштва у Србији, као и рад на промоцији европских вредности и подршци реформским процесима који воде ка пуноправном чланству Србије у Европској унији.

Плакете су на свечаности у Аероклубу уручили председник ЕПуС Михаило Црнобрња и генерална секретарка ЕПуС Сузана Грубјешић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top