Повереница учествовала у расправи о Нацрту закона о јавном окупљању

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је у расправи о Нацрту закона о јавном окупљању на заједничкој седници Одбора за одбрану и унутрашње послове и Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова у Народној скупштини Републике Србије.

Након упознавања чланова одбора и гостију са Нацртом закона, повереница Јанковић дала је смернице у циљу побољшања садржине и указала на недостатке предложеног документа. Она је издвојила члан закона који се односи на окупљање у покрету и истакла да би сваком скупу морало бити омогућено заустављање на одређеним местима, на пример испред државних институција. Све остало било би ограничење слобода грађана, сматра она.

Такође, издвојила је и члан 11. који је, према њеном мишљењу, супротан међународним стандардима, а односи се на превелику одговорност организатора скупа. На скуповима би о безбедности грађана, сматра она, морало да брине Министарство унутрашњих послова.

Повереница је указала и на недостатак одредаба о паралелно организованим скуповима, на пример о контраскуповима. Схватајући да је ова област препуна безбедносних изазова, требало би прецизније дефинисати овај сегмент закона.

Такође, повереница сматра да треба унапредити и члан 13. који се односи на спонтано окуљање.

Повереник за заштиту равноправности доставиће мишљење о Нацрту закона о јавном окупљању писаним путем и у складу са својим надлежностима.

У расправи су своје мишљење и критике изнели и Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, заменик Заштитника грађана, као и представници синдиката и најзначајнијих институција цивилног друштва.

Print Friendly, PDF & Email
back to top