Poverenica: Saradnja sa Parlamentom od izuzetne važnosti za nezavisne institucije

Veoma je važno da Parlament, kao organ najviše vlasti, delotvorno sarađuje sa nezavisnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i da prihvati i razume njihovu ulogu u društvu. Zaštita osetljivih i isključenih grupa i pojedinaca, uvažavanje različitosti, izgradnja ravnopravnog i tolerantnog društva mogući su samo kroz demokratske procese i vladavinu prava, a na tom zadatku nezavisne institucije i parlament moraju biti partneri, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na konferenciji „Demokratija, minimalni konsenzus“ koju je organizovala organizacija CRTA.

Značajan alat u rukama Poverenika je izrada Redovnog godišnjeg izveštaja i njegovo razmatranje u Parlamentu. Taj mehanizam obezbeđuje sistematičan pregled uočenih nedostataka  i predloga mera za unapređenje različitih oblasti društvenog života. Kroz razmatranje i diskusiju i na kraju usvajanjem zaključaka, narodni poslanici svake godine imaju priliku da učine konkretne korake na unapređenju prava i položaja svih građana i građanki, rekla je poverenica.

Pred konstitusanjem smo novog saziva Narodne skupštine i ja očekujem da ćemo u  novoizabranim poslanicima i poslanicama  imati saradnike i ljude koji će razumeti značaj borbe za zaštitu i unapređenje ljudskih prava. Prostora za rad ima dosta, jer diskriminacije u različitim oblastima i dalje ima. Mi ćemo, kao institucija, predano i posvećeno raditi na sprečavanju svih oblika i slučajeva diskriminacije i na zaštiti ravnopravnosti, očekujući da će novi parlament prepoznati naš rad i podržati preporuke i mere iz naših izveštaja, poručila je Janković.

Na konferenciji „Demokratija, minimalni konsenzus“ između ostalog govorili su i ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib, šef Političkog odeljenja Delegacije EU u Srbiji Dirk Lorenc, direktor misije USAID-a u Srbiji Deni Robertson, direktorka Crte Vukosava Crnjanski.

Print Friendly, PDF & Email
back to top