POVERENICA OSUDILA IZJAVU GRADONAČELNIKA BEOGRADA

Izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića  povodom rešavanja problema Roma koji žive u nehigijenskim neformalnim naseljima u Beogradu  je za osudu, neprimerena je i duboko zabrinjavajuća jer otkriva suštinsko nerazumevanje svih životnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona kaže da ovakve izjave dodatno podstiču predrasude prema ovoj marginalizovanoj društvenoj grupi i produbljuju sveprisutni  narativ u kojem se okrivljuju oni koji su diskriminisani.

Poverenica kaže da je nesporno da pronalaženje adekvatnog rešenja za stanovanje građana i građanki iz nehigijenskih naselja izuzetno kompleksno. Zbog toga se ovom problemu mora pristupiti pažljivo, uz suštinsko razumevanje svih okolnosti i poštovanje  osnovnih ljudskih prava svih građana i uključivanje njihovih predstavnika, organizacija civilnog društva i drugih državnih aktera.

Važno bi bilo da gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna  diskriminatorna retorika i da se zbog toga izvini.

Print Friendly, PDF & Email
back to top