ПОВЕРЕНИЦА ОСУДИЛА ИЗЈАВУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА

Изјава градоначелника Београда Александра Шапића  поводом решавања проблема Рома који живе у нехигијенским неформалним насељима у Београду  је за осуду, непримерена је и дубоко забрињавајућа јер открива суштинско неразумевање свих животних препрека са којима се Роми суочавају, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Она каже да овакве изјаве додатно подстичу предрасуде према овој маргинализованој друштвеној групи и продубљују свеприсутни  наратив у којем се окривљују они који су дискриминисани.

Повереница каже да је неспорно да проналажење адекватног решења за становање грађана и грађанки из нехигијенских насеља изузетно комплексно. Због тога се овом проблему мора приступити пажљиво, уз суштинско разумевање свих околности и поштовање  основних људских права свих грађана и укључивање њихових представника, организација цивилног друштва и других државних актера.

Важно би било да градоначелник главног града једне европске земље схвати зашто је опасна  дискриминаторна реторика и да се због тога извини.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top