POVERENICA NARODNOJ SKUPŠTINI PREDSTAVILA POSEBAN IZVEŠTAJ O DISKRIMINACIJI DECE

Nedovoljna razvijenost različitih vidova podrške deci sa invaliditetom poput ličnih pratilaca i pedagoških asistenata, pristupačnost zdravstvenih usluga i ustanova, problemi života dece smeštene u ustanove, dece u neformalnim naseljima, dečiji brakovi, siromaštvo, deo je problema i razloga zbog kojeg je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti sačinio Poseban izveštaj o diskriminaciji dece, izjavila je poverenica Brankica Janković.

Predstavljajući izveštaj na konferenciji u Narodnoj skupštini Republike Srbije, poverenica je ukazala i na dosadašnja dostignuća u oblastima, poput obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i u merama populacione politike, i sl. U izveštaju su date preporuke za unapređenje stanja i rešavanje uočenih problema, među kojima su i: unapređenje dostupnosti usluga socijalne zaštite, inkluzivnog obrazovanja, poboljšanje pristupačnosti zdravstvenih usluga deci u ruralnim područjima i siromašnoj deci, povećanje broja zdravstvenih medijatora u romskim zajednicama, smanjenje diskriminacije i stigmatizacije dece sa teškoćama u razvoju, invaliditetom, retkim bolestima i slabijim imovnim stanjem, i dr.

Janković je navela i slučajeve vršnjačkog nasilja koje deca ne samo da čine već i postavljaju na društvene mreže, kao i agresivnu komunikaciju i diskriminatorne odnose koji kod jednog broja dece i mladih postaju prihvatljiv obrazac ponašanja. Na nama je da reagujemo i omogućimo im da postanu odgovorni ljudi koji neće pristajati na diskriminaciju, vređanje i isključivanje drugih i drugačijih, i da kod njih razvijamo vrednosti poput poštovanja, tolerancije, drugarstva i saosećanja, istakla je Janković. U toj borbi, ključni su roditelji i škole, ali i sve institucije, oganizacije, mediji i pojedinci, koji se moraju voditi najboljim interesima dece na ovom najodgovornijem zadatku za celo društvo, zaključila je poverenica.

U svečanom delu konferencije koju je otvorio Ivica Dačić, predsednik parlamenta i skupštinskog Odbora za prava deteta, govorili su i resorni ministri, direktorka UNICEFa u Srbiji Dejana Kostadinova, ekspretkinja za prava deteta Nevena Šahović, predstavnici organizacija civilnog društva za zaštitu prava deteta, a skupu su prisustvovali narodni poslanici i poslanice, predstavnici diplomatskog kora, gospođa Tamara Vučić, i drugi.

Pre skupa, u holu Doma Narodne skupštine otvorena je izložba i uručene su nagrade za dečije radove na tradicionalnom konkursu Poverenika za zaštitu ravnopravnosti „Most razumevanja – međugeneracijska solidarnost“

Резултати наградног конкурса „Мост разумевања – мeђугeнeрaциjскa солидарност 2021”

Print Friendly, PDF & Email
back to top