Повереница на Регионалној конференцији мрежа жена у полицији

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на Регионалној конференцији мрежа жена у полицији на тему „Полицијски изазови у постковид условима и улога жена у Сектору безбедности“, коју је организовала Мрежа жена у полицији Министарства унутрашњих послова Републике Србије у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији.

„Учешће и сарадња жена у свим областима је неопходна како би се обезбедио потпунији спектар деловања у циљу унапређења безбедности жена у друштву и њиховог положаја у целости“, рекла је повереница и истакла да је ефикасна и функционална Мрежа жена у полицији снажан савезник у борби за родну равноправност.

„Ефикасно фунционисање Мрежа жена у полицији је од кључног значаја за спровођење Агенде „Жене, мир и безбедност“ и за Национални акциони план за примену Резолуције 1325 СБУН, чије је важење истекло 2020. године и због чега би требало без одлагања приступити изради Трећег Националног акционог плана који ће имати кључни задатак да очува постигнуте резултате и уједно да нови замајац, усвајајући поуке из претходних планова, али и изазова са којима смо се сусретали и сусрећемо се и даље“, додала је Јанковић.

Повереница је најавила да ће 7. децембра бити представљен независни Извештај о мониторингу спровођења Националног акционог плана који је израдила канцеларија Повереника за заштиту равноправности.

Циљ Регионалне конференције мрежа жена у полицији била је размена искустава у раду оваквих врста мрежа на регионалном и европском нивоу, као и разговора о превазилажењу изазова у улогама и процесима рада које је донела COVID-19 пандемија и улози жена у сектору безбедности.

На конференцији су говорили и министар унутрашњих послова Братислав Гашић, заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Сара Груен, председница Европске мреже жена у полицији Монтсерат Пина Мартинез и председница Мреже жена у полицији МУП Републике Србије Татјана Ветро.

Print Friendly, PDF & Email
back to top