Poverenica na otvaranju izložbe „Invisible Stories“

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković govorila je na otvaranju izložbe foto portreta i priča LGBT osoba „Invisible Stories“ autorke Ive Vejnović koja se u okviru Nedelje ponosa održava u Francuskom Institutu u Srbiji.

Poverenica je navela da aktivnosti na polju kulture i umetnosti, naročito poput ove koja zahteva ličnu hrabrost učesnika, značajno doprinose unapređenju položaja LGBT osoba. Ona je istakla da ravnopravnost ne znači da svi treba da budemo isti, već da prihvatanjem razlika među nama učinimo da naša zemlja bude bolje mesto za život.

Izložbu je otvorio ambasador Francuske Frederik Mondoloni koji je naveo da LGBT osobe ne čine homogeni identitet, već da su oni naši susedi, kolege, prijatelji i pre svega pojedinci koji imaju svoju priču.

Autorka izložbe Iva Vejnović objasnila je ideju da se prikaže priča koja stoji iza lica na fotografijama i istakla da „svi želimo da nas razumeju,bez obzira na različitosti i da nas gledaju u oči, kao što ljudi gledaju ljude.“ Na otvaranju je ispred udruženja Da se zna govorio Stefan Šparavalo, ujedno i jedan od aktera na izloženim fotografijama koje se mogu videti i na Instagram profilu invisibles_story.

Print Friendly, PDF & Email
back to top