Повереница на отварању изложбе „Invisible Stories“

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић говорила је на отварању изложбе фото портрета и прича ЛГБТ особа „Invisible Stories“ ауторке Иве Вејновић која се у оквиру Недеље поноса одржава у Француском Институту у Србији.

Повереница је навела да активности на пољу културе и уметности, нарочито попут ове која захтева личну храброст учесника, значајно доприносе унапређењу положаја ЛГБТ особа. Она је истакла да равноправност не значи да сви треба да будемо исти, већ да прихватањем разлика међу нама учинимо да наша земља буде боље место за живот.

Изложбу је отворио амбасадор Француске Фредерик Мондолони који је навео да ЛГБТ особе не чине хомогени идентитет, већ да су они наши суседи, колеге, пријатељи и пре свега појединци који имају своју причу.

Ауторка изложбе Ива Вејновић објаснила је идеју да се прикаже прича која стоји иза лица на фотографијама и истакла да „сви желимо да нас разумеју,без обзира на различитости и да нас гледају у очи, као што људи гледају људе.“ На отварању је испред удружења Да се зна говорио Стефан Шпаравало, уједно и један од актера на изложеним фотографијама које се могу видети и на Инстаграм профилу invisibles_story

.

Print Friendly, PDF & Email
back to top