POVERENICA NA OTVARANjU CENTRA ZA PRUŽANjE NEGE U ZAJEDNICI U PIROTU

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković prisustvovala je svečanom otvaranju centra za pružanje nege u zajednici u Pirotu, u okviru projekta „Inovativne usluge za starije u lokalnoj zajednici koji sprovodi Crveni krst Srbije uz partnere iz Crne Gore i Austrije, a uz podršku Evropske unije.

Janković je naglasila da je unapređenje usluga u zajednici, uključujući i dugotrajnu negu, formalnu podršku i neformalne negovatelje, najefikasniji način da se odgovori na izazove u vezi sa pružanjem nege koja treba svima da bude dostupna, održiva i kvalitetna, da bismo imali dostojanstven život bez diskriminacije u starosti. Ona je takođe istakla značaj digitalne uključenosti za smanjivanje diskriminacije i bolju povezanost među generacijama. U isto vreme, korišćenje različitih metoda i alatki, poput kognitivnih vežbi na tabletima, način je za usporavanje demencije koja postaje jedna od češćih bolesti današnjice i izazov za starije građane i njihove porodice, ukazala je poverenica. Ona je podsetila i da je ovim problemima naročita pažnja posvećena u Posebnom izveštaju o diskriminaciji starijih, koji je predstavljen u Narodnoj skupštini prošle godine.

Na otvaranju su govorili i državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sreten Selaković, predstavnica Crvenog krsta Srbije Nataša Todorović i direktorka Centra za socijalni rad Pirot Marija Vasić.

Print Friendly, PDF & Email
back to top