POVERENICA NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI U SARAJEVU

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na međunarodnoj konferenciji u Sarajevu „10 godina protiv diskriminacije u Bosni i Hercegovini“, gde je upoznala učesnike sa razvijenom praksom zaštite građana i građanki od diskriminacije u Srbiji i visokim procentom postupanja po preporukama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republici Srbiji.

Uz čestitke povodom desetogodišnjice rada kolegama iz institucije Ombudsmana za lјudska prava BIH, poverenica se zahvalila organizatoru skupa, Misiji OEBS-a u Bosni i Hercegovini i istakla dobru saradnju sa Misijom OEBS-a u Srbiji, naglasivši da je skup dobra prilika svim klјučnim lokalnim i regionalnim akterima u ovoj oblasti da razmene mišlјenja i iskustva u sprovođenju antidiskriminacionog zakonodavstva.

Na panelu „Uloga mehanizama za zaštitu lјudskih prava u zaštiti od diskriminacije i efekti preporuka“, Janković je podsetila da će krajem marta biti 10 godina od kako je Srbija usvojila Zakon o zabrani diskriminacije, a godinu dana kasnije i ustanovila nacionalnu instituciju za zaštitu ravnopravnosti. Ona je navela da broj predmeta Povereniku raste iz godine u godinu što, između ostalog, znači da građani i građanke prepoznaju kome mogu da se obrate, i da je vidlјivost institucije kao i poverenje u njen rad, veće.

Zemlјe u regionu kao i Evropi susreću se sa brojnim izazovima, među kojima su, primera radi, razumevanje diskriminacije, vidlјivost institucije, očekivanja građana i građanki i različitih društvenih i političkih aktera i finansijska sredstva, istakla je poverenica.

Na Međunarodnoj konferenciji u Sarajevu, učestvovali su, pored ostalih, i šef Misije OEBS-a u BIH Brus Berton, šef Kancelarije Saveta Evrope u BIH Drahoslav Stefanek, predsednik Ustavnog suda BIH Zlatko M. Knežević, Zaštitnik lјudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković, predstavnici Ombudsmana Severne Makedonije i mnogi drugi.

Print Friendly, PDF & Email
back to top