POVERENICA NA MANIFESTACIJI „TROMEĐA BEZ MEĐA“ U PRIBOJU

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković otvorila je u Priboju tradicionalnu manifestaciju „Tromeđa bez međa“ koju organizuje udruženje žena „Sačuvajmo selo“ a na kojoj se takmiče pevačke grupe u izvođenju izvornih pesama i među kojima je puno devojaka i momaka – čuvara tradicije iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Ovo je bila prilika za razgovor sa ženama u porti crkve Vaznesenja Hristovog, gde su članice brojnih udruženja predstavile svoje domaće proizvode i rukotvorine. „Žene su izuzetan potencijal za razvoj društva, a žene iz ruralnih krajeva su riznica znanja i umeća skupljenog vekovima. Zbog toga je važno podržati ovakve manifestacije koje kroz poruku ravnopravnosti pokazuju koliko možemo zajedno, kako i sam naziv kaže – tromeđa bez međa. Dobro bi bilo da ovakve manifestacije dobiju regionalni karakter, jer se na taj način razvijaju privredni potencijali, razmenjuje iskustvo, ali se prikazuju kultura, tradicija i običaji kao vrlo važan segment u razvoju društva. Nema uspešne ekonomije, koju ne prati i kulturni razvoj i očuvanje tradicije, istakla je poverenica Janković.

Manifestaciji su prisustvovali predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, predsednik skupštine opštine Boris Mrdović, narodni poslanici Dijana Radović i Stefan Srbljanović, episkop mileševski Atanasije Rakita, predstavnici ministarstava poljoprivrede i trgovine i civilnog sektora. U takmičarskom delu nastupile su najbolje pevačke grupe izvornog pevanja, predstavljene su različite rukotvorine i izabrane posne pite sa najboljeg štanda.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top