ПОВЕРЕНИЦА НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „ТРОМЕЂА БЕЗ МЕЂА“ У ПРИБОЈУ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић отворила је у Прибоју традиционалну манифестацију „Тромеђа без међа“ коју организује удружење жена „Сачувајмо село“ а на којој се такмиче певачке групе у извођењу изворних песама и међу којима је пуно девојака и момака – чувара традиције из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Ово је била прилика за разговор са женама у порти цркве Вазнесења Христовог, где су чланице бројних удружења представиле своје домаће производе и рукотворине. „Жене су изузетан потенцијал за развој друштва, а жене из руралних крајева су ризница знања и умећа скупљеног вековима. Због тога је важно подржати овакве манифестације које кроз поруку равноправности показују колико можемо заједно, како и сам назив каже – тромеђа без међа. Добро би било да овакве манифестације добију регионални карактер, јер се на тај начин развијају привредни потенцијали, размењује искуство, али се приказују култура, традиција и обичаји као врло важан сегмент у  развоју друштва. Нема  успешне  економије, коју не прати и културни развој и очување традиције, истакла је повереница Јанковић.

Манифестацији су присуствовали председник општине Прибој Лазар Рвовић, председник скупштине општине Борис Мрдовић, народни посланици Дијана Радовић и Стефан Србљановић, епископ милешевски Атанасије Ракита, представници министарстава пољопривреде и трговине и цивилног сектора. У такмичарском делу наступиле су најбоље певачке групе изворног певања, представљене су различите рукотворине и изабране посне пите са најбољег штанда.

Print Friendly, PDF & Email
back to top