Poverenica na Forumu o ulozi nezavisnih i regulatornih tela

U našem društvu imamo problem sa nerazumevanjem i neshvatanjem značaja nezavisnih institucija kao mehanizama koji treba da budu od pomoći Narodnoj skupštini i čini se da ni narodni poslanici ne razumeju koliko važan mehanizam  imaju na raspolaganju, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na forumu “Nezavisna i regulatorna tela – zašto moraju da budu nezavisna?” koju je organizovao Business Info Group. Ona je naglasila da o tome svedoči i činjenica da poslanici nisu  razmatrali  izveštaj  institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, osim na nadležnom odboru, zbog čega se ne skreće dovoljna  pažnja javnosti i samim tim se umanjuje uticaj i uloga Poverenika.

Govoreći o izmenama i dopunama  Zakona o zabrani diskriminacije ona je rekla da  je to u proceduri dve godine kao i da se Evropska komisija i Кomisija Saveta Evrope protiv rasizma i netolerancije zalažu za veća ovlašćenja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Na pitanje o ličnostima koje treba da budu na čelu nezavisnih tela Janković je istakla da bi bilo dobro da smo postigli nivo demokratije i političke kulture, da ne osporavamo kandidate za određene fukcije samo zato što su predloženi od strane druge poltičke opcije ali da svakako integritet institucije u mnogome zavisi od ličnosti koja je na njenom čelu.

Na forumu su govorili i Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Miloš Janković, doskorašnji zamenik Zaštitnika građana za zaštitu prava lica lišenih slobode i Božo Drašković, bivši član  Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Print Friendly, PDF & Email
back to top