Повереница на Форуму о улози независних и регулаторних тела

У нашем друштву имамо проблем са неразумевањем и несхватањем значаја независних институција као механизама који треба да буду од помоћи Народној скупштини и чини се да ни народни посланици не разумеју колико важан механизам  имају на располагању, рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на форуму “Независна и регулаторна тела – зашто морају да буду независна?” коју је организовао Бусинесс Инфо Гроуп. Она је нагласила да о томе сведочи и чињеница да посланици нису  разматрали  извештај  институције Повереника за заштиту равноправности, осим на надлежном одбору, због чега се не скреће довољна  пажња јавности и самим тим се умањује утицај и улога Повереника.

Говорећи о изменама и допунама  Закона о забрани дискриминације она је рекла да  је то у процедури две године као и да се Европска комисија и Комисија Савета Европе против расизма и нетолеранције залажу за већа овлашћења Повереника за заштиту равноправности.

На питање о личностима које треба да буду на челу независних тела Јанковић је истакла да би било добро да смо постигли ниво демократије и политичке културе, да не оспоравамо кандидате за одређене фукције само зато што су предложени од стране друге полтичке опције али да свакако интегритет институције у многоме зависи од личности која је на њеном челу.

На форуму су говорили и Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Милош Јанковић, доскорашњи заменик Заштитника грађана за заштиту права лица лишених слободе и Божо Драшковић, бивши члан  Одбора Агенције за борбу против корупције.

Print Friendly, PDF & Email
back to top