Poverenica govorila o diskriminaciji žena na radu na konferenciji Ženske parlamentarne mreže

Muškarci i žene nemaju jednake mogućnosti na tržištu rada u Srbiji,  rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na panelu “Diskriminacija žena u radnim odnosima” u okviru  6. Nacionalne konferencije Ženske parlamentarne mreže, koja je održana u Skupštini Srbije.

Poverenica  je istakla da žene u Srbiji teže dolaze do zaposlenja, često imaju niže zarade od muškaraca za obavlјanje istog posla, kao i da su više izložene diskriminaciji i otpuštanjima. Značajno niže učešće žena na tržištu rada za posledicu ima nemogućnost postizanja ekonomske nezavisnosti što vodi ka socijalnoj isklјučenosti, navodi Janković. Ona je rekla da je propisima u Srbiji predviđen isti pravni status za muškarce i žene, ali se on ne sporovodi u potpunosti, o čemu govori prakasa Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Diskriminacija na osnovu pola jedan je od najčešće prijavlјivanih oblika diskriminaciije i to obično u  sferi zapošlјavanja. Zbog toga je, navodi poverenica,  neophodno raditi na upaređenju pravnog okvira, omogućiti  usklađenost rada i roditelјstva, obezbediti adekvatne servise podrške, podsticati žensko preduzetništvo, podsticati mere za povećanje zaposlenosti ali  pokretati široke akcije motivacije poslodavaca kako bi  obezedili jednaka prava ženama i muškarcima tokom zapošlјavanja.

Na 6. Nacinalnoj konferenciji održanoj pod sloganom „Žene grade budućnost“ u okviru nekoliko panela govorili su i predsednica Parlamenta Maja Gojković,  šef misije OEBS Andrea Oricio, zamenica Stalne stalne predstavnice UNDP Stelina Nedera kao i narodne  poslanice, ugledne profesorke i druge istaknute žene.

Print Friendly, PDF & Email
back to top