Повереница говорила о дискриминацији жена на раду на конференцији Женске парламентарне мреже

Мушкарци и жене немају једнаке могућности на тржишту рада у Србији,  рекла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на панелу “Дискриминација жена у радним односима” у оквиру  6. Националне конференције Женске парламентарне мреже, која је одржана у Скупштини Србије.

Повереница  је истакла да жене у Србији теже долазе до запослења, често имају ниже зараде од мушкараца за обављање истог посла, као и да су више изложене дискриминацији и отпуштањима. Значајно ниже учешће жена на тржишту рада за последицу има немогућност постизања економске независности што води ка социјалној искључености, наводи Јанковић. Она је рекла да је прописима у Србији предвиђен исти правни статус за мушкарце и жене, али се он не спороводи у потпуности, о чему говори пракаса Повереника за заштиту равноправности. Дискриминација на основу пола један je од најчешће пријављиваних облика дискриминациије и то обично у  сфери запошљавања. Због тога је, наводи повереница,  неопходно радити на упаређењу правног оквира, омогућити  усклађеност рада и родитељства, обезбедити адекватне сервисе подршке, подстицати женско предузетништво, подстицати мере за повећање запослености али  покретати широке акције мотивације послодаваца како би  обезедили једнака права женама и мушкарцима током запошљавања.

На 6. Нациналноj конференцији одржаној под слоганом „Жене граде будућност“ у оквиру неколико панела говорили су и председница Парламента Маја Гојковић,  шеф мисије ОЕБС Андреа Орицио, заменица Сталне сталне представнице УНДП Стелина Недера као и народне  посланице, угледне професорке и друге истакнуте жене.

Print Friendly, PDF & Email
back to top