Otvorena Živa biblioteka na Sajmu knjiga

 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i šef kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Tim Kartrajt svečano su otvorili “Živu biblioteku” na Sajmu knjiga, u okviru Sajma obrazovanja “Zvonce”.

“Živa biblioteka dragocena je za sve nas da bismo se bolje razumeli. Ponosni smo što je Srbija pionir, a želja nam je da ovaj projekat proširimo na ceo region”, rekla je poverenica Brankica Janković. Ona je dodala da je izuzetno korisno što je ovaj događaj upriličen u danu koji je na Sajmu knjiga označen kao školski.

Šef Kancelarije Saveta Evrope Tim Kartrajt podsetio je na važnost zaštite ljudskih prava i dostojanstva I na napredovanja u izgradnji demokratskog, tolerantnog i inkluzivnog društva.

Projekat “Živa biblioteka” uspešno se organizuje već četvrtu godinu zaredom, a jedinstvena je po tome što su knjige živi ljudi – osobe koje su bile diskriminisane, koje su bile meta predrasuda ili stereotipa. Ove godine, građani i građanke moći će da čuju tridesetak životnih priča i da u direktnoj komunikaciji sa “živim knjigama” saznaju različite sudbine: osobe koja se izlečila od raka, žrtve porodičnog nasilja, transrodne osoba, pripadnika LGBT populacije, osobe obolele od HIV-a, volonterke koji je radila sa migrantima, prestavnika romske populacije, bivšeg kockarskog zavisnika…

Posetioci Sajma knjiga moći će da i u petak 30. oktobra obiđu ovu jedinstvenu čitaonicu gde ne postoje granice, predrasude i  stereotipi na štandu Sajma obrazovanja “Zvonce” (hala 2B) od 10:00 do 16:00.

Print Friendly, PDF & Email
back to top