Отворена Жива библиотека на Сајму књига

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и шеф канцеларије Савета Европе у Србији Тим Картрајт свечано су отворили „Живу библиотеку“ на Сајму књига, у оквиру Сајма образовања „Звонце“.

„Жива библиотека драгоцена је за све нас да бисмо се боље разумели. Поносни смо што је Србија пионир, а жеља нам је да овај пројекат проширимо на цео регион“, рекла је повереница Бранкица Јанковић. Она је додала да је изузетно корисно што је овај догађај уприличен у дану који је на Сајму књига означен као школски.

Шеф Канцеларије Савета Европе Тим Картрајт подсетио је на важност заштите људских права и достојанства И на напредовања у изградњи демократског, толерантног и инклузивног друштва.

Пројекат „Жива библиотека“ успешно се организује већ четврту годину заредом, а јединствена је по томе што су књиге живи људи – особе које су биле дискриминисане, које су биле мета предрасуда или стереотипа. Ове године, грађани и грађанке моћи ће да чују тридесетак животних прича и да у директној комуникацији са „живим књигама“ сазнају различите судбине: особе која се излечила од рака, жртве породичног насиља, трансродне особа, припадника ЛГБТ популације, особе оболеле од ХИВ-а, волонтерке који је радила са мигрантима, преставника ромске популације, бившег коцкарског зависника…

Посетиоци Сајма књига моћи ће да и у петак 30. октобра обиђу ову јединствену читаоницу где не постоје границе, предрасуде и  стереотипи на штанду Сајма образовања „Звонце“ (хала 2Б) од 10:00 до 16:00.

Print Friendly, PDF & Email
back to top