Održana radionica za medije u Vrdniku

U Vrdniku je održana dvodnevna radionica za medije sa ciljem da doprinese suzbijanju diskriminacije i podsticanju ravnopravnosti u medijskom izveštavanju. Organizator radionice je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, nezavisni državni organ, specijalizovan za borbu protiv diskriminacije.

Imajući u vidu ključnu ulogu medija u kreiranju stavova javnosti, cilj skupa je bio da se u neformalnom razgovoru od samih novinara i novinarki čuju predlozi o tome kako ovaj nezavisni državni organ može aktivnije da sarađuje sa medijima. Takođe, na skupu je bilo reči o konkretnim primerima i temama koje su mediji objavljivali u prethodnom periodu, načinima da one budu bolje prezentovane, kao i o teškoćama i izazovima sa kojima se mediji sreću kada izveštavaju o diskriminaciji u Srbiji i radu institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Kako je ocenjeno, mediji su glavni partner u promociji borbe protiv diskriminacije i zaštiti ravnopravnosti, jer poruke tolerancije i razumevanja različitosti putem medija stižu do najšire javnosti i čine je senzibilnijom za probleme diskriminisanih grupa.

Radionica za medije samo je jedna od aktivnosti u okviru EU projekta „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Srbiji”, koji ima za cilj da doprinese jačanju kapaciteta Poverenika u sprovođenju zakonom poverenih nadležnosti u zaštiti od diskriminacije i unapređenju ravnopravnosti u Srbiji.

Print Friendly, PDF & Email
back to top