ODRŽAN RAZGOVOR O RAVNOPRAVNOSTI DVA POSLOVNA UDRUŽENJA MUŠKARACA I ŽENA U INSTITUCIJI POVERENIKA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

Zašto je važno unapređivati rodnu ravnopravnost koja podrazumeva jednaka prava, odgovornost i mogućnosti, govorila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na prvom skupu dva poslovna udruženja, u kojem su u jednom članice samo žene – Udruženje poslovnih žena Srbije, a u drugom su članovi samo muškarci – Prvo poslovno udruženje.

„Iako društvo ide napred, i dalje postoje socijalne, kulturne, tradicionalne i druge predrasude o rodnim ulogama, i dalje nije retko diskriminatorno mišljenje da žene nisu sposobne da postanu uspešne preduzetnice“, rekla je poverenica.

Prema podacima iz izveštaja o stanju rodne ravnopravnosti za 2022. godinu, po kriterijumu uključenosti žena u ekonomski život i njihovim ekonomskim šansama, Srbija je pala sa 54. na 77. mesto u svetu. Prema istraživanju o faktorima koji doprinose efektu „staklenog plafona“ , 78 odsto žena tvrdi da žene i muškarci nisu jednako tretirani na radnom mestu, čak 67 odsto ispitanica radi na nižim radnim mestima kao neposredni izvršilac, a samo 4 odsto žena u Srbiji se nalazi na poziciji direktorki, predsednica i članica nadzornih odbora. Takođe, u ovom istraživanju se navodi da 54 odsto ispitanica ima niža primanja u odnosnu na svog partnera, a 56 odsto ima niža primanja od kolega koje rade isti ili sličan posao, dok fleksibilno radno angažovanje za gotovo polovinu njih nije moguće.

Uvrežene rodne stereotipe možemo eliminisati samo udruženo, kroz partnerstvo svih ključnih aktera, unoseći različita životna iskustva i perspektive, gde načelo jednakih i princip ravnopravnosti važe bez izuzetka, zaključeno je na skupu dva poslovna udruženja.

Print Friendly, PDF & Email
back to top