Obeležen Svetski dan Borbe protiv Alchajmerove bolesti

Čak 90% slučajeva, brigu o dementnim osobama vode članovi porodice, što za njih često predstavlja ogromno psihičko i finansijsko opterećenje,  zato hitno  treba  naći način  da se proširi opseg usluga koje se pružaju obolelima i njihovim negovateljima i da  se one uvrste u sistem redovnih usluga socijalne zaštite ,istakla je  poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković  na događaju „Demencija ne bira“, organoizovanog povodom Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti.

Cilj događaja  koji je  održan na Trgu Republike  je da se javnosti skrene pažnja na činjenicu da većina obolelih od Alchajmerove bolesti nije uključena ni u jedan postojeći oblika zdravstvene ili socijalne zaštite. Organizatori su najavili  da će  Sekretarijatu za socijalnu zaštitu grada Beograda predati peticiju koju je potpisalo više od 5.500 građana, među kojima su i brojne javne ličnosti. Peticijom se traži ustanovljavanje usluge dnevnog boravka za obolele od demencije u Beogradu.

Organizatori događaja su Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest (SUAB) i Crveni krst Srbije, a pored poverenice Janković na skupu su govorili i Nadežda Satarić, predsednica SUAB-a, Nataša Todorović iz Crvenog Krsta Srbije, Ivana Ćirković ispred „ACT“ projekta, predstavnici Neformalne mreže podrške porodicama obolelih od demencije i neformalni negovatelji. Priređen i „Ples za pamćenje“ u kome su učestvovali stariji sugrađani, članovi Kluba ljubitelja istorijskih plesova, zajedno sa mladim plesačima.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top