Обележен Светски дан Борбе против Алцхајмерове болести

Чак 90% случајева, бригу о дементним особама воде чланови породице, што за њих често представља огромно психичко и финансијско оптерећење,  зато хитно  треба  наћи начин  да се прошири опсег услуга које се пружају оболелима и њиховим неговатељима и да  се оне уврсте у систем редовних услуга социјалне заштите ,истакла је  повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић  на догађају „Деменција не бира“, органоизованог поводом Светског дана борбе против Алцхајмерове болести.

Циљ догађаја  који је  одржан на Тргу Републике  је да се јавности скрене пажња на чињеницу да већина оболелих од Алцхајмерове болести није укључена ни у један постојећи облика здравствене или социјалне заштите. Организатори су најавили  да ће  Секретаријату за социјалну заштиту града Београда предати петицију коју је потписало више од 5.500 грађана, међу којима су и бројне јавне личности. Петицијом се тражи установљавање услуге дневног боравка за оболеле од деменције у Београду.

Организатори догађаја су Српско удружење за Алцхајмерову болест (СУАБ) и Црвени крст Србије, а поред поверенице Јанковић на скупу су говорили и Надежда Сатарић, председница СУАБ-а, Наташа Тодоровић из Црвеног Крста Србије, Ивана Ћирковић испред „АЦТ“ пројекта, представници Неформалне мреже подршке породицама оболелих од деменције и неформални неговатељи. Приређен и „Плес за памћење“ у коме су учествовали старији суграђани, чланови Клуба љубитеља историјских плесова, заједно са младим плесачима.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top