Obaveštenje za javnost

U postupku koji je sproveden po pritužbi Udruženja „Da se zna“, povodom teksta „JEL NAS OVI ZAJEBAVAJU- Smeta im Vučićev spot, a ne smeta im kada na tribinama viču „Vučiću pederu!“, objavlјenog 15.marta 2017. godine na internet stranici dnevnog lista „Informer“, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti dao je mišlјenje da su objavlјivanjem ovog teksta prekršene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

 

U tekstu su izražene ideje i stavovi koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo pripadnika LGBT populacije, čime je stvoreno ponižavajuće i uvredlјivo okruženje.

 

Glavnom i odgovornom uredniku ovog dnevnog lista preporučeno je da objavi izvinjenje pripadnicima LGBT populacije u dnevnom listu „Informer” u roku od 15 dana od dana prijema ovog mišlјenja sa preporukom, kao i da ubuduće ne objavlјuje priloge kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LGBT populacije i podržavaju predrasude prema marginalizovanim društvenim grupama, te da svojim prilozima doprinosi izmeni obrazaca, običaja i prakse koji uslovlјavaju stereotipe, predrasude i diskriminaciju u odnosu na LGBT osobe.

 

S obzirom da nije postuplјeno po ovoj preporuci, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost.

Print Friendly, PDF & Email
back to top