Обавештење за јавност

У поступку који је спроведен по притужби Удружења „Да се зна“, поводом текста „ЈЕЛ НАС ОВИ ЗАЈЕБАВАЈУ- Смета им Вучићев спот, а не смета им када на трибинама вичу „Вучићу педеру!“, објављеног 15.марта 2017. године на интернет страници дневног листа „Информер“, Повереник за заштиту равноправности дао је мишљење да су објављивањем овог текста прекршене одредбе Закона о забрани дискриминације.

 

У тексту су изражене идеје и ставови који су узнемирујући и понижавајући и којима се вређа достојанство припадника ЛГБТ популације, чиме је створено понижавајуће и увредљиво окружење.

 

Главном и одговорном уреднику овог дневног листа препоручено је да објави извињење припадницима ЛГБТ популације у дневном листу „Информер” у року од 15 дана од дана пријема овог мишљења са препоруком, као и да убудуће не објављује прилоге којима се вређа достојанство припадника и припадница ЛГБТ популације и подржавају предрасуде према маргинализованим друштвеним групама, те да својим прилозима доприноси измени образаца, обичаја и праксе који условљавају стереотипе, предрасуде и дискриминацију у односу на ЛГБТ особе.

 

С обзиром да није поступљено по овој препоруци, повереница за заштиту равноправности, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност.

Print Friendly, PDF & Email
back to top