Oбавештење за јавност – Информер дискриминисао ЛГБТ популацију

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић је у поступку поводом притужбе Регионалног инфо центра дала мишљење да је текстом под насловом „Страшно! Пајтић тражи да педери усвајају децу! Шокантан политички заокрет лидера Демократске странке“ објављеним 24. јуна 2016. године у дневном листу Информер почињен акт дискриминације над припадницима и припадницама ЛГБТ популације.

Насловом текста, као и коментаром аутора/ке текста „Сасвим је, дакле, јасно да би прихватање Пајтићевог предлога у пракси значило да би у Србији педерским паровима требало дозволити да усвајају децу!“ изражене су идеје и ставови који су узнемирујући и понижавајући и којима се вређа достојанство особа другачије сексуалне оријентације од хетеросексуалне, чиме су прекршене одредбе Закона о забрани дискриминације.

Дневном листу Информер препоручено је да позове на састанак представнике и представнице Регионалног инфо центра како би непосредно сазнали са каквим се проблемима ЛГБТ особе суочавају у свакодневном животу, као и како је на њих утицао текст овакве садржине. Такође, препоручено је да лист Информер убудуће не објављује текстове којима се вређа достојанство припадника и припадница ЛГБТ популације и подржавају предрасуде према маргинализованим друштвеним групама, те да својим текстовима доприносе измени образаца, обичаја и пракси које подржавају стереотипе, предрасуде и дискриминацију у односу на ЛГБТ особе.

С обзиром да дневни лист Информер није поступио по препорукама, повереница за заштиту равноправности, у складу са Законом о забрани дискриминације, о томе обавештава јавност.

Print Friendly, PDF & Email
back to top