O ženama na berzi poverenica na skupu “Berzansko zvono za rodnu ravnopravnost”

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na manifestaciji “Berzansko zvono za rodnu ravnopravnost” gde je podsetila da su žene bile najizloženije u borbi protiv pandemije izazvane COVID-19, ali i da je ovo možda  dobar trenutak da se neke stvari postave na „svoje mesto“ i da se politička podrška koja danas postoji, kao i svest o važnosti poslova koje obavljaju žene materijalizuje i u sferi biznisa.

– Koliko god nekada bili nezadovoljni ili mislili da se stvari suviše sporo menjaju, treba se setiti Drage Ljočić  koja je pre samo 140 godina postala prva srpska lekarka, a da danas o medicini govorimo kao o dominantno ženskoj profesiji, ili da je jedna Nišlijka postala prva žena koja je stekla zvanje inženjera i to u Nemačkoj pre malo više od 100 godina. Ovo nisu samo „puke“ istorijske činjenice, već pokazatelj da su žene u Srbiji uvek bile borkinje, da često kroz istoriju nisu zaostajale za svojim savremenicama, a u mnogo čemu su bile istrajnije i spremnije da ostvare zacrtane ciljeve. Muškarci lakše prepoznaju pravce kretanja novca, pa time i procese pomeranja moći. Berzansko poslovanje se uz još nekoliko zanimanja i dalje doživljava kao polje čisto muške dominacije. Ipak, sigurna sam da su  neke  hrabre i odlučne žene  već pioniri promena o čemu svedoči podatak da tek pre tri  godine Njujorška berza  dobila prvu predsednicu. Stvari se menjaju, i ja verujem u promene jer verujem u sposobnost i spremnost žena i nema ni jednog razloga da ne verujemo da će procenat žena koje se bave berzanskim poslovima biti sve veći i da smo sve bliži trenutku kada ćemo moći da kažemo da je rodnoj neravnopravnosti „odzvonilo“– istakla je poverenica Brankica Janković.

“Berzansko zvono za rodnu ravnopravnost“  (Ring the Bell for Gender Equality)  koju organizuju Beogradska berza i mreža Globalnog odgovora Srbije održava se po treći put sa ciljem da ukaže na značaj rodne ravnopravnosti, na ekonomski rast i održivi razvoj.

Print Friendly, PDF & Email
back to top