Neophodno bolje prilagođavanje tržišta rada osobama sa invaliditetom

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvovala je na panelu “Inkluzija i tržište rada –gde je tu zapelo” u okviru sedmog evropskog kongresa osoba sa invaliditetom “Živeti u susretu” koji se održava u Beogradu. Cilj panala je dijalog i edukacija o tome ko Srbiji zapošljava osobe sa invaliditetom, kako se vrši procena radne sposobnosti tih osoba ali i zašto se poslodavci radije opredeljuju za plaćanje penala državi nego da zaposle osobu sa invaliditetom.
Poverenica Janković je kao jedan od glavnih problema za osobe sa invaliditetom ,u oblasti rada i zapošljavanja, istakla razumno prilagođavanje radnih mesta ili poslova, posebno na otvorenom tržištu rada objašnjavajući da poslodavci često ne razumeju razumno prilagođavanje koje često zahteva samo spremnost i dobru volju. Ona je rekla da su različite afirmativne mere na tržištu rada dale određene rezultate, ali je potrebno preduzimati i mere stalnog inspekcijskog nadzora, kao i brzu i efikasnu sudsku zaštitu u slučajevima povrede prava. Janković je naglasila da i dalje poseban problem predstavlja institut potpunog lišenja poslovne sposobnosti kojim se isključuje veliki broj ljudi sa tržišta rada. Poverenica je potsetila da nedavno imala i sastanak sa Udruženjem preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koje je okarakterisala kao primere dobre prakse i da bi bilo dobro da se preuzimaju dobri primeri iz tih preduzeća. Od izuzetne važnosti je bolje usklađivanje obrazovnog sistema i tržišta rad
Na panelu je govorio i Tomas Kraus, osnivač evropskog kongresa Živeti u susretu, koji je rekao da svi vidimo da je neko drugačiji ali ono što treba da se zapitamo je ko je taj čovek i kako da ga razumemo. Panelisti su bili i Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Marija Ignjatović , direktorka preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditeom „Novitas Consult“, Tijana Koprivica direktorka održivog poslovanja DELTA Holding-a i Afrodita Bajić, suvlasnica modne kuće Afrodite Mode Collection.

Print Friendly, PDF & Email
back to top