Неопходно боље прилагођавање тржишта рада особама са инвалидитетом

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић учествовала је на панелу “Инклузија и тржиште рада –где је ту запело” у оквиру седмог европског конгреса особа са инвалидитетом “Живети у сусрету” који се одржава у Београду. Циљ панала је дијалог и едукација о томе ко Србији запошљава особе са инвалидитетом, како се врши процена радне способности тих особа али и зашто се послодавци радије опредељују за плаћање пенала држави него да запосле особу са инвалидитетом.
Повереница Јанковић је као један од главних проблема за особе са инвалидитетом ,у области рада и запошљавања, истакла разумно прилагођавање радних места или послова, посебно на отвореном тржишту рада објашњавајући да послодавци често не разумеју разумно прилагођавање које често захтева само спремност и добру вољу. Она је рекла да су различите афирмативне мере на тржишту рада дале одређене резултате, али је потребно предузимати и мере сталног инспекцијског надзора, као и брзу и ефикасну судску заштиту у случајевима повреде права. Јанковић је нагласила да и даље посебан проблем представља институт потпуног лишења пословне способности којим се искључује велики број људи са тржишта рада. Повереница је потсетила да недавно имала и састанак са Удружењем предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом које је окарактерисала као примере добре праксе и да би било добро да се преузимају добри примери из тих предузећа. Од изузетне важности је болје усклађивање образовног система и тржишта рад
На панелу је говорио и Томас Краус, оснивач европског конгреса Живети у сусрету, који је рекао да сви видимо да је неко другачији али оно што треба да се запитамо је ко је тај човек и како да га разумемо. Панелисти су били и Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање, Марија Игњатовић , директорка предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитеом „Novitas Consult“, Tијана Копривица директорка одрживог пословања DELTA Holding-a и Афродита Бајић, сувласница модне куће Afrodite Mode Collection.

Print Friendly, PDF & Email
back to top