MUP u prevenciji i borbi protiv diskriminacije

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić govorila o pojmu i mehanizmima zaštite od diskriminacije na seminaru „Ministarstvo unutrašnjih poslova u prevenciji i borbi protiv diskriminacije”. Seminar je održan u Narodnoj skupštini, u okviru IPA projekta „Sprovođenje antidiskriminacionih politika” koji se finansira iz sredstava Evropske unije i realizuje u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i Kancelarijom za ljudska i manjinska prava.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji se nalaze na rukovodećim funkcijama imali su priliku da se upoznaju sa delokrugom rada Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, načinima ostvarenja zaštite od diskriminacije i zakonodavnim okvirom kojim se reguliše zabrana diskriminacije. Poverenica je upoznala učesnike i učesnice sa podacima stručne službe Poverenika o pritužbama koje su podnete protiv Ministarstva unutrašnjih poslova, i podsetila na preporuke koje je uputila ovom ministarstvu. Takođe, iskoristila je priliku da ukaže na važnost ostvarenja pune pristupačnosti policijskih stanica osobama sa invaliditetom. U okviru ovog projekta uspostavljena je saradnja sa načelnicima policijskih uprava 11 opština u Republici Srbiji (Bor, Ivanjica, Jagodina, Kosjerić, Leskovac, Loznica, Novi Pazar, Odžaci, Prijepolje, Vranje i Žitište), sa kojima se planira nastavak saradnje na polju osnaživanja nosioca prava, podizanja nivoa svesti o važnosti borbe protiv diskriminacije, realizacije edukacija i obuka.
Na seminaru su govorili i direktor policije Milorad Veljović, šef političkog odeljenja Delegacije EU u RS Luka Bjankoni, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine Meho Omerović, rukovodilac tima projekta Đanfranko D’Eramo, Jasna Plavšić iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Golub Gačević iz Uprave policije, Mario Reljanović sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, advokatica Vesna Nikolić, izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović i pravnica Beogradskog centra za ljudska prava Jovana Zorić.

Print Friendly, PDF & Email
back to top