МУП у превенцији и борби против дискриминације

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић говорила о појму и механизмима заштите од дискриминације на семинару „Министарство унутрашњих послова у превенцији и борби против дискриминације“. Семинар је одржан у Народној скупштини, у оквиру ИПА пројекта „Спровођење антидискриминационих политика“ који се финансира из средстава Европске уније и реализује у сарадњи са Повереником за заштиту равноправности и Канцеларијом за људска и мањинска права.
Припадници Министарства унутрашњих послова који се налазе на руководећим функцијама имали су прилику да се упознају са делокругом рада Повереника за заштиту равноправности, начинима остварења заштите од дискриминације и законодавним оквиром којим се регулише забрана дискриминације. Повереница је упознала учеснике и учеснице са подацима стручне службе Повереника о притужбама које су поднете против Министарства унутрашњих послова, и подсетила на препоруке које је упутила овом министарству. Такође, искористила је прилику да укаже на важност остварења пуне приступачности полицијских станица особама са инвалидитетом. У оквиру овог пројекта успостављена је сарадња са начелницима полицијских управа 11 општина у Републици Србији (Бор, Ивањица, Јагодина, Косјерић, Лесковац, Лозница, Нови Пазар, Оџаци, Пријепоље, Врање и Житиште), са којима се планира наставак сарадње на пољу оснаживања носиоца права, подизања нивоа свести о важности борбе против дискриминације, реализације едукација и обука.
На семинару су говорили и директор полиције Милорад Вељовић, шеф политичког одељења Делегације ЕУ у РС Лука Бјанкони, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Мехо Омеровић, руководилац тима пројекта Ђанфранко Д’Ерамо, Јасна Плавшић из Канцеларије за људска и мањинска права, Голуб Гачевић из Управе полиције, Марио Рељановић са Правног факултета Универзитета Унион, адвокатица Весна Николић, извршна директорка Београдског центра за људска права Весна Петровић и правница Београдског центра за људска права Јована Зорић.

Print Friendly, PDF & Email
back to top