Međunarodni dan ponosa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić čestita LGBT populaciji u Srbiji Međunarodni dan ponosa. Poverenica ocenjuje da je ovaj dan još jedna prilika da pokažemo da smo privrženi ideji ljudskih prava, toleranciji, uvažavanju različitosti i prihvatanju drugih i drugačijih. Svako ima pravo da živi slobodno i bez straha, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Nažalost, u Srbiji je i dalje visoko rasprostranjena diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, a LGBT populacija spada među najdiskriminisanije grupe. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju rezultate koji su poražavajući za naše društvo u celini, jer svaki drugi građanin smatra da je homoseksualizam bolest koju treba lečiti, a više od 80 odsto ispitanih ne želi LGBT osobe u svojoj porodici.

Zbog svega ovoga će od velikog značaja za sve građane i građanke Srbije biti održavanje ovogodišnje Parade ponosa, jer će pokazati koliko smo kao društvo tolerantni i spremni da uvažimo pravo na različitost. Sama manifestacija, međutim, nije dovoljna, već potreban kontinuiran rad na suzbijanju predrasuda i diskriminatornih stavova, pre svega kod dece i mladih kroz obrazovni sistem, ali i kroz zajedničko delovanje državnih organa, institucija, civilnog sektora i medija, zaključuje poverenica.

 

Print Friendly, PDF & Email
back to top