Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Foto: ilga-europe.org

EUROPE RAINBOW MAP 2013 – Mapa Evrope po toleranciji prema LGBT osobama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić saopštava da se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije ove godine obeležava u nešto boljoj atmosferi nego prethodnih godina, čemu doprinose raznovrsne aktivnosti koje se preduzimaju sa ciljem promovisanja tolerancije i poštovanja ljudskih prava. Od izuzetne važnosti su poslednje izmene Krivičnog zakonika kojim je uvedeno krivično delo zločina iz mržnje, zatim odluka Ustavnog suda kojom je utvrđeno da je zabrana Parade ponosa 2011. godine bila neustavna, najava usvajanja Nacionalne strategije za borbu protiv diskriminacije, koju je inicirao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Sve su to jasne poruke javnosti da je svaka diskriminacija, uključujući i diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, nešto što se neće tolerisati.

Moramo, međutim, znati da uprkos izvesnim pozitivnim promenama u stavovima građana i građanki Srbije prema LGBT populaciji, i dalje 80 odsto njih ne želi gejeve i lezbejke u svojoj porodici, dok ih skoro trećina neće za komšije. I naša deca i mladi imaju predrasude i izrazito negativne stavove prema seksualnim manjinama, što ne treba da nas čudi jer u školskim klupama dobijaju pogrešne interpretacije i informacije o istopolnoj orijentaciji i rodnom identitetu i nedovoljno su osposobljeni da razumeju i poštuju raznovrsnost seksualnih i rodnih identiteta.

Za smanjenje homofobije, koja u patrijarhalnom sistemu vrednosti ima snažan oslonac, potrebno je još snažnije afirmisati ideju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i tolerancije i promovisati pravo svakoga da bude ono što jeste, nesputan strahom da će biti izopšten iz zajednice. U tome je ključna uloga obrazovnih ustanova i medija, ali i državnih organa i nezavisnih tela, čija je zakonska dužnost da unapređuju ravnopravnost i grade antidiskriminacionu praksu.

Institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i dalje će pružati punu podršku LGBT zajednici i zajedno sa organima javne vlasti i organizacijama civilnog društva, istrajno raditi na suzbijanju diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, kao i na osnovu bilo kog drugog ličnog svojstva.

Print Friendly, PDF & Email
back to top