Međunarodni gerontološki kongres

Unapređenje položaja i sprečavanja diskriminacije starijih ima visoko mesto na agendi prioriteta Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, ali i celog društva, jer od nas zavisi da li ćemo dozvoliti da „ejdžizam“ postane dominantan oblik diskriminacije u 21. veku ili ćemo ravnopravno integrisati naše starije sugrađane u razvojne programe i politike i iskoristiti njihov bogat potencijal, navela je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na otvaranju 11. Međunarodnog gerontološkog kongresa u Beogradu.

Poverenica je istakla da je 2021. godine Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Narodnoj skušptini Republike Srbije podneo Prvi poseban izveštaj o diskriminaciji starijih građana, u kojem je detaljno predstavljeno stanje ravnopravnosti starijih, date su preporuke za unapređenje i ukazano na mogućnost korićenja neizmerno velikog potencijala starijih, društvene uključenosti i međugeneracijske razmene znanja i iskustava. Janković je naglasila da je u izveštaju posebno analiziran uticaj pandemije korona virusa na položaj starijih i da je ukazano na potrebu donošenja jasnih procedura za postupanje tokom trajanja kriznih događaja. Deo preporuka iz izveštaja odnosi se na sprečavanje diskriminacije i nasilja nad starijim osobama, što je nažalost učestao društveni fenomen, navela je Janković.

Poverenica je naglasila da stariji nisu homogena grupa i da se prilikom aktivnosti usmerenih na unapređenje njihovog položaja moraju uzimati u obzir brojne okolnosti, kao što su godine života, zdravstveno stanje, imovinski i porodični status, znanja i veštine koje poseduju. Ako se ti podaci dobro sagledaju može se kreirati realan pristup kako bi se obezbedilo dostojanstveno starenje, dodala je Janković. Ona je istakla  da je za to ključno obezbediti stabilnost penzija, socijalnu stabilnost, dostupnost zdravstvene zaštite, uključujući i najnovije terapije, kao i dostupnost usluga i digitalnih tehnologija, ali i da je potrebno negovati i podsticati međusobno poštovanje i međugeneracijsku solidarnost.

Na otvaranju 11. Međunarodnog gerontološkog kongresa govorili su i Darja Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Klaudia Maler nezavisna ekspertkinja za ljudska prava starijih, Hoze R. Hauregi, predsednik Međunarodne asocijacije gerontologa i gerijatara, uz video obraćanje Džona Kenedija Mosotija, direktora UNFPA u Srbiji i Suzan Somers, iz Međunarodne mreže za prevenciju nasilja nad starijima. Glavne teme kongresa obuhvatile su pitanja prevencije i sistematskog pristupa rešavanju problema nasilja nad starijima, naročito starijim ženama, organizaciju dugotrajne nege starijih i gerijatrijskih bolesnika, mere zdravstvene i socijalne podrške, kao i mentalnu i fizičku dobrobit starijih. Dobitnica nagrade „Petar Manojlović“ za unapređenje položaja starijjih u Srbiji posthumno je dodeljena Suzani Mišić, bivšoj direktorki Gerontološkog centra Beograd, a poverenica Janković je priznanje uručila njenom sinu.

Print Friendly, PDF & Email
back to top