Javna debata: Predstavljanje Godišnjeg izveštaja Zaštitnika građana

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je na predstavljanju Godišnjeg izveštaja Zaštitnika građana za 2015. godinu da se u tom dokumentu ukazuje na kršenje ekonomskih i socijalnih prava građana. Ona je ocenila da to dovodi do kršenja i ostalih prava gađana i da sve to zajedno može da spreči napredak celog društva.

Potrebno je voditi računa da ekonomska i socijalna prava ne budu dovedena u pitanje pozivanjem na ekonomsku krizu. Ekonomska i socijalna prava su fundamentalna prava, a posebno su ranjive bile starije osobe, deca i mladi, osobe sa invaliditetom, Romi, pripadnici LGBT populacije, žrtve nasilja u porodici, ukazala je poverenica.

Ona je zaključila da je izuzetno važno voditi dobro kreiranu socijalnu politiku i odgovorno raspoređivati finansijska sredstva koja su uvek u većoj ili manjoj meri ograničena.

Zaštitnik građana Saša Janković podsetio je da prema Zakonu o zaštitniku građana izveštaj podnosi Narodnoj Skupštini, ali da ona već dve godine nije razmatrala taj izveštaj, iako je obavezna po zakonu.

Zaštitnik građana je naveo da ova institucija ispunjava svoju ustavom propisanu ulogu kontrole rada vlasti i da se 88 odsto preporuka nakon što se utvrdi kršenje prava građana sprovodi i dodao da će o Izveštaju za 2015. godinu biti organizovano niz debata u Srbiji.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da postoji stalno pitanje odnosa drugih delova vlasti prema nezavisnim institucijama. Nezavisne institucije nisu protivnici u sistemu nego korisni saveznici koji treba da pomognu u ispravljanju propusta, a na tom planu još imamo nerazumevanje, rekao je Šabić.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković ocenio je da je Srbija defektna država i da se u njoj sve više povećavaju ekonomske i socijalne razlike, dok je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila da je izveštaj Zaštitnika građana dobra slika stanja u pravosuđu i da pokazuje pravo stanje u pogledu dostupnosti pravde za građane.

Predsednica Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić je ukazala da građani smatraju da je pravosuđe jedna od najkorumpiranijih oblasti, a kao drugu oblast koja se smatra najkorupiranijom navela je zdravstvo.

Print Friendly, PDF & Email
back to top