Јавна дебата: Представљање Годишњег извештаја Заштитника грађана

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је на представљању Годишњег извештаја Заштитника грађана за 2015. годину да се у том документу указује на кршење економских и социјалних права грађана. Она је оценила да то доводи до кршења и осталих права гађана и да све то заједно може да спречи напредак целог друштва.

Потребно је водити рачуна да економска и социјална права не буду доведена у питање позивањем на економску кризу. Економска и социјална права су фундаментална права, а посебно су рањиве биле старије особе, деца и млади, особе са инвалидитетом, Роми, припадници ЛГБТ популације, жртве насиља у породици, указала је повереница.

Она је закључила да је изузетно важно водити добро креирану социјалну политику и одговорно распоређивати финансијска средства која су увек у већој или мањој мери ограничена.

Заштитник грађана Саша Јанковић подсетио је да према Закону о заштитнику грађана извештај подноси Народној Скупштини, али да она већ две године није разматрала тај извештај, иако је обавезна по закону.

Заштитник грађана је навео да ова институција испуњава своју уставом прописану улогу контроле рада власти и да се 88 одсто препорука након што се утврди кршење права грађана спроводи и додао да ће о Извештају за 2015. годину бити организовано низ дебата у Србији.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је да постоји стално питање односа других делова власти према независним институцијама. Независне институције нису противници у систему него корисни савезници који треба да помогну у исправљању пропуста, а на том плану још имамо неразумевање, рекао је Шабић.

Члан Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић оценио је да је Србија дефектна држава и да се у њој све више повећавају економске и социјалне разлике, док је председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић оценила да је извештај Заштитника грађана добра слика стања у правосуђу и да показује право стање у погледу доступности правде за грађане.

Председница Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић је указала да грађани сматрају да је правосуђе једна од најкорумпиранијих области, а као другу област која се сматра најкорупиранијом навела је здравство.

Print Friendly, PDF & Email
back to top