Intervju poverenice za list „Danas”

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je govoreći za dnevni list „Danas” će prioritet u njenom radu biti borba za ravnopravnost svih manje ili više diskriminisanih društvenih grupa – žena, dece, starih, nacionalnih manjina, osoba sa invaliditetom, LGBT populacije, Roma…

„Dakle, prioritet mi je borba protiv diskriminacije svih društvenih grupa, a posebno onih najosetljivijih koje su manje vidljive, kojima se niko u dovoljnoj meri ne bavi gde ni civilni sektor nije mnogo aktivan. Takođe, među prioritetima je i jačanje stručne službe Poverenika, kako u tehničkom tako i po pitanju ljudskih resursa”, rekla je poverenica Janković.

Ona je dodala da i pored rezultata koji su postignuti, nije zadovoljna stanjem ljudskih prava u Srbiji.

„Podsetiću da smo svi mi građani države u kojoj je pre nekoliko godina podignuta ograda oko romskog naselja, i to u Beogradu u naselju Belvil za vreme održavanja Univerzijade. Takođe, živimo u zemlji u kojoj su ne tako davno izlozi Beograda bili razbijeni a centar grada demoliran za vreme održavanja Parade ponosa, tokom koje su naši građani pripadnici LGBT populacije pokušavali da ostvare jedno od svojih ustavom garantovanih prava. Ustav i Zakon o zabrani diskriminacije propisuju da svako ima pravo da ga nadležni sudovi i drugi organi javne vlasti štite od svih oblika diskriminacije kao i da svi uživaju jednak položaj i jednaku pravnu zaštitu. Sve ovo dobro zvuči, ali bez zakona o besplatnoj pravnoj pomoći to nije ostvarivo u praksi”, istakla je poverenica u razgovoru za „Danas”.

Print Friendly, PDF & Email
back to top