Интервју поверенице за лист „Данас“

 

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је говорећи за дневни лист „Данас“ ће приоритет у њеном раду бити борба за равноправност свих мање или више дискриминисаних друштвених група – жена, деце, старих, националних мањина, особа са инвалидитетом, ЛГБТ популације, Рома…

„Дакле, приоритет ми је борба против дискриминације свих друштвених група, а посебно оних најосетљивијих које су мање видљиве, којима се нико у довољној мери не бави где ни цивилни сектор није много активан. Такође, међу приоритетима је и јачање стручне службе Повереника, како у техничком тако и по питању људских ресурса“, рекла је повереница Јанковић.

Она је додала да и поред резултата који су постигнути, није задовољна стањем људских права у Србији.

„Подсетићу да смо сви ми грађани државе у којој је пре неколико година подигнута ограда око ромског насеља, и то у Београду у насељу Белвил за време одржавања Универзијаде. Такође, живимо у земљи у којој су не тако давно излози Београда били разбијени а центар града демолиран за време одржавања Параде поноса, током које су наши грађани припадници ЛГБТ популације покушавали да остваре једно од својих уставом гарантованих права. Устав и Закон о забрани дискриминације прописују да свако има право да га надлежни судови и други органи јавне власти штите од свих облика дискриминације као и да сви уживају једнак положај и једнаку правну заштиту. Све ово добро звучи, али без закона о бесплатној правној помоћи то није оствариво у пракси“, истакла је повереница у разговору за „Данас“.

Print Friendly, PDF & Email
back to top