Hospisi dobar način pomoći najtežim bolesnicima

U vremenu kada se suočavamo sa sve većim brojem obolelih od malignih bolesti zbrinjavanje i pružanje pomoći ljudima koji su u terminalnoj fazi bolesti je od izuzetnog značaja jer nije mali broj onih koji su diskriminisani, istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na skupu povodom završetka projekta ”Renoviranje i uspostavljanje Dnevnog centra prvog hospisa u Srbiji”, koji je se nalazi u Malom Mokrom lugu u Beogradu.

Poverenik pruža punu podršku svim aktivnostima koje su usmerene na palijativnu brigu i negu a  otvaranje ovog centra je odličan potez ali jedan centar nije dovoljan rekla je poverenica Janković navodeći da bi u narednom periodu jedan od prioriteta trebalo da bude razvoj mešovitih socijalno-zdravstvenih usluga, kako bi se omogućio dostojanstven život teško bolesnim osobama. Poverenica je razgovarala i sa korisnicima Hospisa koji su joj rekli da im ovakvi centri mnogo znače jer im pružaju osećaj dostojansva i humanosti u terminalnoj fazi njihovih.

Projekat Dnevnog centra prvog Hospisa u Srbiji realizovan je kroz gran šemu Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja socijalne zaštite na lokalnom nivou koji je sproveden u  saradnji Ministarstva finasija republike Srbije, Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja  i iz sredstava Evropske unije. Ukopna vrednost projketa je 329 000 evra.

Događaju su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđević, ambasodor Velike Britanije Denis Kif  kao i predstavnici lokalne samouprave opštine Zvezdara.

Print Friendly, PDF & Email
back to top