Хосписи добар начин помоћи најтежим болесницима

У времену када се суочавамо са све већим бројем оболелих од малигних болести збрињавање и пружање помоћи људима који су у терминалној фази болести је од изузетног значаја јер није мали број оних који су дискриминисани, истакла је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић на скупу поводом завршетка пројекта ”Реновирање и успостављање Дневног центра првог хосписа у Србији”, који је се налази у Малом Мокром лугу у Београду.

Повереник пружа пуну подршку свим активностима које су усмерене на палијативну бригу и негу а  отварање овог центра је одличан потез али један центар није довољан рекла је повереница Јанковић наводећи да би у наредном периоду један од приоритета требало да буде развој мешовитих социјално-здравствених услуга, како би се омогућио достојанствен живот тешко болесним особама. Повереница је разговарала и са корисницима Хосписа који су јој рекли да им овакви центри много значе јер им пружају осећај достојансва и хуманости у терминалној фази њихових.

Пројекат Дневног центра првог Хосписа у Србији реализован је кроз гран шему Развој ефикасних услуга у заједници у области образовања социјалне заштите на локалном нивоу који је спроведен у  сарадњи Министарства финасија републике Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  и из средстава Европске уније. Укопна вредност пројкета је 329 000 евра.

Догађају су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевић, амбасодор Велике Британије Денис Киф  као и представници локалне самоуправе општине Звездара.

Print Friendly, PDF & Email
back to top