Međunarodni dan tolerancije – Regionalna konferencija 2016.

Konferencija “Prvi regionalni forum tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope”, održana je u Beogradu povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, a organizaciju skupa pomogli su Misija OEBS u Srbiji i Fondacija za otvoreno društvo Srbije.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je diskriminacija duboko ukorenjena u predrasudama i navikama koje se sporo i dugo menjaju, a tela za zaštitu ravnopravnosti u zemlјama regiona svakodnevnim delovanjem treba da potvrde da je moguće živeti dostojanstveno i uz puno poštovanje ravnopravnosti.
Poverenica je naglasila da se najveći broj pritužbi građana toj instituciji, ali i telima za ravnopravnost u regionu, odnosi na oblast rada i zapošlјavanja što je, kako je naglasila, i zajednički imenitelј okuplјanja na Konferenciji.
Janković je istakla da značajan broj lјudi živi u strahu od gubitka posla, osećaja neslobode i prihvatanja lošijih uslova rada i diskriminatorskog postupanja po raznim osnovama, kao i da se sa diskriminacijom u radu suočavaju svi – prema godinama života, invaliditeta, premeštanjem trudnica i porodilјa na niža radna mesta ili zbog članstva u političkim i sindikalnim organizacijama.
Sudeći po pritužbama po kojima postupa poverenik i većina sličnih institucija u regionu, najviše njih se odnosi na oblast zapošlјavanja, podvukla je poverenica i poručila da te institucije svojim delovanjem treba da potvrđuju da je u regionu itekako moguće živeti dostojanstveno, uz puno poštovanje principa ravnopravnosti.
“Okupili smo se verujući da zajedničkim radom i trudom savladavamo brojne izazove”, rekla je Janković i sa učesnicima Konferencije potpisala zajedničku izjavu o saradnji regionalnih kancelarija poverenika ovog dela Evrope, koja predviđa stalnu komunikaciju i razmenu iskustava.
Učesnicima skupa se obratila i predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, rekavši da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji, miru i bezbednosti, a da je uloga poverenika značajna u sprečavanju, zabrani i borbi protiv svih oblika diskiminacije kako bi države napredovale u ispunjavanju međunarodnih standarda.
“Skupština Srbije zadovolјna je dobrom saradnjom sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i uverena sam da ćemo, izgradnjom tolerantnijeg svakog od naših društava, izgraditi bolјi i
stabilniji region”, rekla je Gojković i podsetila na brojne donete zakone na unapređenju zaštite lјudskih prava.
Gojković smatra da će otvaranje poglavlјa 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom biti dodatna prilika i šansa da se unaprede slobode i lјudska prava u Srbiji.
Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio rekao je da je organizacija konferencije način da se ponudi platforma za regionalno umrežavanje i saradnju, stremeći idealu ravnopravnosti za sve.
“Ako je bilo koja grupa pojedinaca diskriminisana, onda su svima nama uskraćena univerzalna međunarodna lјudska prava”, rekao je Oricio i ocenio da državne institucije mogu da imaju korist od podrške nezavisnih tela, ali i da novinari igraju važnu ulogu i predstavlјaju stvarnost tako što stavlјaju u prvi plan pitanja od javnog interesa.
“Medijski poslenici trebalo bi da stvaraju atmosferu nulte tolerancije na diskriminaciju.
Zato smo i podržali uspostavlјanje novinarske nagrada za toleranciju”, naglasio je Oricio, koji je sa poverenicom Janković te nagrade uručio ovogodišnjim dobitnicima i dobitnicama.
Izvršna direktorka EKVINET-a Ana Gaspard istakla je da ta organizacija promoviše jednakost u Evropi, a da različitost obogaćuje društvo svake države i da je upravo to neophodan preduslov za mir i ravnpravnost.
Važnost komunikacije i rada na podizanju svesti doprinosi jačanju širih društvenih odnosa, dok tela za zaštitu ravnopravnosti igraju složenu ulogu koja nije uvek popularna, rekla je Gaspard istakavši da politička podrška ima klјučni uticaj na ostvarivanju uloge tih tela, a da regionalna saradnja pojačava njihove kapacitete.
Iskustva iz Bosne i Hercegovine prenela je predsedavajuća Ombudsmena za lјudska prava BiH Jasminka Džumhur, koja je rekla da koncept tolerancije zahteva uvažavanje tuđih ideja i stavova i bogatstva različitosti u društvima, a da je dužnost onih koji se bave borbom protiv diskriminacije da promovišu da je svako lјudsko biće slobodno i da ima pravo da živi u miru i bude takvo kakvo jeste.
Pravobranitelјica za ravnopravnost polova Hrvatske Višnja Ljubičić najavila je da će u cilјu uspešnog nastavka projekta pokrenutog u Beogradu iduće godine biti organizovan susret u Zagrebu, a njena koleginica, pravobranitelјica za decu Hrvatske Ivana Milas Klarić istakla da se kvalitetnim radom njene i drugih institucija koje se bave zaštitom dečjih prava, osigurava svim drugim institucijama manje posla u budućnosti.
Skupu su se obratili i zamenica poverenice za zaštitu od diskriminacije Albanije Ardiana Hala, zamenica pučke parvobranitelјice Hrvatske Tena Šimonović Ajnvalter, pravobranitelјica za osobe sa invaliditetom Hrvatske Anka Slonjšak, predsednik Komisije za zaštitu od diskriminacije Makedonije Aleksandar Daštevski zamenik Zaštitnika lјudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković.
Oni su bili saglasni da je neophodna regionalna saradnja na zaštiti lјudskih prava i borbi protiv diskriminacije u svakoj oblasti života.

Print Friendly, PDF & Email
back to top